Fit en krachtig de zomer door

Dat fit zijn belangrijk is, wist je al. Toch heeft het afgelopen jaar het ons extra duidelijk gemaakt. En dat is genoeg reden om eens te kijken hoe je ook in de zomer en zelfs tijdens je vakantie, oefeningen zo in kunt zetten dat ze passen in je schema. En dat je nog fitter en krachtiger na de zomer je favoriete sport weer op kunt pakken.  

Om te sporten hoef je niet altijd persé naar een sportschool. Ook thuis kun je oefeningen doen zodat je je tijd optimaal kunt benutten. En zelfs tijden je vakantie is er altijd wel een momentje te vinden om wat oefeningen te doen.  

Waarom wil je krachtiger zijn?  

Wil je fitter worden, dan helpt krachttraining je om je spieren te verstevigen en sterker te maken. Krachttraining is eigenlijk weerstandstraining. Als je  spieren sterker worden, merk je dat ook in je dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen en zelfs bij de hond uitlaten. Zodra je spieren sterker worden en daarnaast ook uithoudingsvermogen vergroot wordt, zal alles wat je wil ondernemen moeite kosten.  

Krachttraining zorgt trouwens niet alleen voor meer kracht maar ook voor een verbeterde vetverbranding. Heb je altijd gedacht dat je om vet te verbranden cardio moet doen, dan is dat deels waar. Door krachttraining krijg je namelijk meer spiermassa en die extra spiermassa verbruikt extra calorieën.  

Krachttraining kun je in de sportschool doen, maar ook thuis of op vakantie. Wat je nodig hebt, afhankelijk van welke oefeningen je wil doen. Je kan trainen met halterstangen maar ook met dumbbells of kettlebells.  

Welke oefeningen zijn geschikt?  

Om kracht op te bouwen train je met gewichten waarbij de intensiteit hoog is en het aantal herhalingen laag. Oefeningen die zich goed lenen voor het trainen met gewichten zijn onder andere kniebuigingen, lunges, push-ups en pull-ups. Ga je voor het eerst starten met gewichten, dan is het verstandig licht te beginnen en dit uit te bouwen. Ga je gewichten kopen is het verstandig daar rekening mee te houden.   

In principe is het juiste gewicht dat waarmee je de eerste set oefeningen met gemak haalt en de 2e en 3e set moeizamer gaan. Gaan de 2e en 3e set makkelijk, verhoog dan je gewicht. 

Door goed bij te houden hoeveel herhalingen je van een bepaalde oefening doet en met hoeveel gewicht, weet je bij elke nieuwe training waar je bent gebleven en of verhogen verstandig is.  

Uithoudingsvermogen 

Wil je naast kracht ook meer uithoudingsvermogen krijgen, dan is rennen een goede manier. Iets dat je natuurlijk ook prima op vakantie kunt doen. Zorg wel voor goede schoenen en bouw ook dit langzaam op door steeds 3-4 minuten hardlopen af te wisselen met 2-3 minuten lopen of rusten.  

Leuke oefeningen voor op het strand zijn sprintjes trekken. Dat kan namelijk prima in estafettevorm. Wil je het combineren, dan zijn bijvoorbeeld bumper plates die je van A naar B moet brengen terwijl je zigzaggend tussen pionnen of door het water moet lopen een ideale manier. Wedden dat er genoeg mensen te vinden zijn die met je mee willen doen?   

 

X