Ga je weer sporten? Voorkom blessures

Nu de sporten weer open gaan (vanaf 27 jaar mag er weer buiten worden gesport) en er buiten gesport mag worden is de kans op blessures ook groot. We hebben namelijk een flinke tijd stil gezeten en dat heeft ons lichaam vaak geen goed gedaan. Direct volle bak gaan sporten is dan ook niet het aanraden waard. Je vergroot daarmee de kans op blessures. In deze blog geven wij je een aantal tips waarmee je blessures kunt minimaliseren.

1.        Bouw rustig op

Direct meerdere keren in de week gaan sporten terwijl je een lange tijd hebt stil gezeten, is niet verstandig. Bouw daarom rustig op en begin met 1 tot maximaal 2 keer sporten per week. Breid dit maandelijks uit. Begin ook met korte rustige trainen en bouw dit ook steeds langzamer uit. Zo leert je lichaam weer wennen aan fysieke inspanningen en geeft je o.a. de spieren de tijd om gewend te raken aan de inspanningen die gedaan moeten worden.

2.        Besteed aandacht aan je warming-up

Een goede warming-up is nu extra belangrijk. Zorg er daarom voor dat je lekker warm bent als je gaat sporten. Begin rustig en werk naar een piekmoment toe in je warming-up. Het kan geen kwaad om even een hoge hartslag te hebben. Dat is juist goed. Er zijn verschillende manieren om je warming-up in te delen, maar doe wat je fijn vindt en waar jij je prettig bij voelt.

3.        Luister naar je lichaam

Nu we een tijd hebben stil gezeten, is het extra belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Voel je ergens pijntjes of heb je ergens last van? Neem dan even een rustperiode en kijk of de klachten verdwijnen. Ook bijvoorbeeld spierpijn kan langer aanhouden dan je gewend bent. Door goed te luisteren naar je lichaam, voorkom je dat je blessures oploopt. Heb je toch een blessure opgelopen? Dan kun je een fysio bezoeken. Een fysio kijkt naar je lichaam en kan mogelijke blessures opsporen. Misschien heb je voldoende aan rust, maar een fysio kan je ook bepaalde oefeningen meegeven om de klachten te verhelpen. Zorg er wel voor dat je verzekerd bent voor een fysio. Lees hier meer over vergoedingen.

Kortom, bouw je trainingen en sportactiviteiten weer rustig op en luister goed naar je lichaam. Met deze tips kun jij weer gaan sporten!

X