Leuke gymles met toestellen 

Sporten en bewegen is belangrijk voor kinderen, het helpt ze hun motoriek te ontwikkelen en ze kunnen zich na een les lekker bewegen beter concentreren op hun schoolwerk. Het is leuk om een spel te doen waar kinderen hun energie en fantasie in kwijt kunnen.

Tijdens een gymles kun je gebruik maken van toestellen die bijvoorbeeld aanwezig zijn in een sportzaal.

Daarom in deze blog een paar leuke gymles ideeën die spel en sport combineren en waarbij je toestellen kunt gebruiken.

Piraterij 

In dit spannende spel is er genoeg ruimte om je fantasie te gebruiken. Er is een schip, piraten en bommen. Leuker kan het toch niet worden.  

Wat is de bedoeling, er staan 1 of 2 tikkers op het schip, dit is een mat met aan weerszijde banken, in het midden van de zaal. Aan één kant staan de piraten opgesteld om het schip aan te vallen, ze rennen over de mat en ondertussen moeten de tikkers iemand tikken. Degene die als eerste getikt wordt is de volgende bewaker van het schip, de volgende die getikt worden zijn af. Er kan ook met bommen, dit zijn ballen, gestuiterd worden tijdens het oversteken om het nog net iets moeilijker te maken. 

Blind trefbal 

Bij dit leuke en uitdagende spel is het de bedoeling dat de spelers met een bal over een dikke mat gooien om zo pionnen te raken en deze om te gooien. Door de dikke mat zien ze niet waar ze moeten gooien, vandaar de naam blind trefbal. Er kan een trampoline voor de mat gezet worden waardoor de speler het springen, het gooien met de bal en het proberen te richten op de pionnen moeten combineren. Het is leuk om twee teams te maken die tegen elkaar spelen. Het team dat de meeste pionnen raakt is de winnaar. 

Matje duwen 

Bij matje duwen is het ongeveer hetzelfde principe als touwtrekken maar dan met een dikke mat, het liefst met een zachte, gladde onderzijde. De mat licht op de middenlijn en er worden twee teams gemaakt die aan weerszijde van de mat in een rij opgesteld staan. Om de beurt neemt een kind een flinke aanloop en duikt op de mat om zo te proberen deze te verschuiven. Als het ene team geweest is gaat het andere team en zo schuift de mat heen en weer. Het is handig als de kinderen hier kniebeschermers bij dragen zodat ze lekker hard kunnen schuiven. Na twee minuten wordt er afgefloten en gekeken wie er de mat het meest verschoven heeft, dit team is de winnaar. 

Balansrace 

Dit spel is, zoals de naam al doet vermoeden, een race waarbij er op het parcours lastige elementen zijn geplaatst zoals houten blokken en omgekeerde banken. De kinderen worden verdeeld over twee teams en moeten dit parcours zo snel mogelijk nemen waarbij ze moeten balanceren over de houten blokken en de omgekeerde bank. Het is leuk om extra veel houten blokken neer te leggen zodat de kinderen zelf de beste of snelste route kunnen bepalen. Al je onderweg je balans verliest en je de grond raakt dan moet je opnieuw beginnen. Best moeilijk dus maar dat maakt het natuurlijk wel een stuk spannender.

Gymles met toestellen bedenken

Met toestellen kun je heel veel doen tijdens je gymles.

Wil je nog meer ideeën om een gymles met toestellen te bedneken? Bekijk ook al onze andere spellen. Klik hier.

X