Leuke spelletjes om buiten te spelen

Als gymdocent wil je de leerlingen iedere les weer verrassen met leuke spelletjes. Wanneer je elke week met dezelfde oefeningen komt, zullen de kinderen hier op den duur geen zin meer in hebben en verliezen ze hun enthousiasme. Daarom is het een goed idee om de kinderen af en toe mee naar buiten te nemen. Door de verandering van de locatie, zullen ze direct meer interesse tonen in de gymles. Natuurlijk moet je dan ook een aantal passende spelletjes bedenken om hier uit te voeren.

Originele buitenspelletjes bedenken

Er zijn een heleboel verschillende spelletjes te bedenken die je buiten kunt uitvoeren. Het grote voordeel van de gymles buiten is dat de kinderen alle ruimte hebben om zich vrij te kunnen bewegen. Daarnaast is het natuurlijk ook veel leuker om met zijn allen buiten te zijn in plaats van in de gymzaal. Vooral met mooi weer is het daarom een goed idee om de gymlessen naar buiten te verplaatsen. Het schoolplein of een grasveldje is een goede plaats om je gymles te geven.

Mexicaantje

Op elk veld komen spelers te staan. Één staat met bal in het veld en aan de andere kant ook, maar zonder bal. Probeer te scoren en na je worp ren je naar de andere kant en wacht je op je beurt. Vang je niet of je gooit in het net of uit het veld dan sta je aan de kant en doe je niet meer mee. De laatste twee hoeven niet meer te rennen maar proberen de bal op de grond te krijgen. De laatste die heeft gewonnen.

Rondjes stuiteren

Maak een veld met stoepkrijt (vier vakken). Je moet proberen de bal in een vak te gooien. Nadat er gegooid is, draai je een vakje door. Bepaal ook het aantal punten waarmee wordt begonnen.

Kun je de bal niet spelen? Dan gaat er een punt van je puntentotaal af. Je moet proberen om de bal zo moeilijk mogelijk te stuiteren, zodat de ander niet meer kan spelen.

Je kunt er ook voor kiezen om niet door te draaien, om het makkelijker te maken.

Bommetje

Bommetje’ is een leuk en origineel spel dat je buiten kunt spelen. Je kan het spel spelen op het schoolplein, maar je kan hiervoor ook een grasveldje in de buurt uitzoeken. De bedoeling van het spel is simpel: alle leerlingen gaan in een cirkel staan en één persoon gaat op zijn hurken in het midden zitten. Het gehurkte persoon begint tot 20 te tellen. De eerste 10 seconden worden hardop geteld en de laatste 10 seconden in het hoofd. Ondertussen wordt de bal rondgegeven in de kring. Dit moet wel snel gebeuren want bij 20 wordt er heel hard ‘boem’ geschreeuwd. Degene die de bal dan in handen heeft moet deze omhoog gooien en de persoon in het midden zal deze moeten proberen te vangen.

Rupsje

Een ander leuk en origineel spel om buiten uit te voeren is ‘rupsje’. Voor dit spel heb je een aantal pylonen en ballonnen nodig. Er worden twee groepen gevormd en deze groepen vormen een rij. De kinderen gaan achter elkaar staat en tussen de kinderen wordt een ballon geplaatst. Deze moeten op hun plek blijven, maar de handen mogen hiervoor niet gebruikt worden! Zodra de twee groepen klaar staan, moeten ze zo snel mogelijk een bepaalde afstand afleggen. Valt een van de ballonnen op de grond, dan moet de groep opnieuw beginnen.

Nog meer buitenspelletjes?

Wil je nog meer inspiratie voor buitenspelletjes of spelletjes voor op het schoolplein?

Word dan snel lid en krijg toegang tot meer dan 100 spelletjes op beeld!

X